Ambachtelijk gebrouwen... 

KORTE INTRODUCTIE...  

Familiewapen Cortenbach

Huisbrouwerij Cortenbach bestaat sinds juni 2017.

Het begin werd gemaakt door een kado, een bierbrouw-kit op vaderdag. Een kant en klaar pakket met enkele basis materialen. Het bier was lekker en het brouwen was erg leuk om te doen. Dat smaakte dus letterlijk en figuurlijk naar meer. Een nieuw bier moest worden gebrouwen. Ook dit werd een bier middels een kant en klaar pakket "gebrouwen". 

Deze manier "brouwen" gaf onvoldoende voldoening en uitdaging. Het was eigenlijk meer een kwestie van mengen en roeren dan van echt brouwen. Dus er moest wat veranderen...

Een echte brouwketel werd gekocht, een Easybrew 30. Met deze brouwketel wordt het brouwproces volledig doorlopen. Het mouten, het maischen, het toedienen van de ingrediënten zoals hop en kruiden, alles moet op tijd en in de juiste hoeveelheden toegevoegd worden. Ook de temperaturen beheersen en het filteren wordt allemaal uitgevoerd.

Door deze manier van echt brouwen is het een ambachtelijk proces geworden met alle zorg, aandacht en passie tijdens het brouwen. Het resultaat is een (h)eerlijk, smaakvol en uniek Cortenbach Bier.

De volgende stap was het verder "optimaliseren" van het brouwproces. Hiervoor is een RVS-vergistingstank met temperatuur controller aangeschaft en is het overhevelen, filteren en gisten middels verbeterd, en zijn de fases in het brouwproces weer beter op elkaar afgestemd. Hierdoor is er nu een mini-thuisbrouwerij beschikbaar waar met een hoge mate van hygiëne en ambachtelijkheid een goed Cortenbach Bier voor u gebrouwen kan worden.

Enkele feiten op een rijtje...

  • Per brouwproces wordt ca. 15 tot 20 liter bier gebrouwen. Gemiddeld 48 flessen van 33cl.. "verlies"  is i.v.m. metingen, verdampingen, filteren en verlies bij het bottelen ed.
  • De brouwketel is geschikt voor het brouwen van max. 30 liter bier. Uitgangspunt is vrijwel altijd ca. 20 liter.
  • Het brouwproces is volledig handmatig en ambachtelijk. Het graan wordt zelf geschroot en verder gaat alles volgens de recepten van het te brouwen bier.
  • De mini huisbrouwerij is een echte brouwerij, alleen op zeer kleine schaal. Alle processen en werkzaamheden worden worden conform de vereiste procedures uitgevoerd.

Het brouwen van een heerlijk, ambachtelijk bier is een even groot feest als het drinken ervan. Proost...

Familiewapen Cortenbach...

Op de etiketten van de bierflesjes wordt als achtergrond het familiewapen van Cortenbach gebruikt. Even een leuke toelichting:

De naam Cortenbach komt al voor in de geschriften in de 14e eeuw. Er zijn diverse locaties waar het geslacht Cortenbach zich heeft gevestigd zoals in Kasteel Cortenbach in Voerendaal (L) en het kasteel te Helmond (N. Br.). De adel, roem en rijkdom is vergane glorie, maar het brouwen van ambachtelijk bier zoals dat in vroegere tijden werd gedaan is nu weer nieuw leven ingeblazen.

Het geslacht Van Cortenbach is een oud adellijk geslacht dat genoemd is naar Kasteel Cortenbach in de Nederlandse gemeente Voerendaal. Het geslacht heeft heren van diverse heerlijkheden voortgebracht, ook ridders en veldheren, en een landscommandeur van de Duitse Orde te Alden Biesen. 

Proost...

HUISBROUWERIJ CORTENBACH
Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin